Sıkça Sorulan Sorular

Araç Sigortaları

Trafik Sigortası

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtildiği üzere trafiğe çıkan her araç sigorta yaptırmak zorundadır. Araç sigortası olmayan motorlu araçlar trafiğe çıktığında ceza almaktadır. Kanunen her motorlu aracın mali olarak sigorta yapılması zorunlu kılınmıştır.
Kişiler birinci el yani sıfır araç aldığında trafiğe çıkmadan önce hemen trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Ancak ikinci el araç alan kişiler aracı aldıktan sonra 15 gün içinde trafik sigortasını yaptırmalıdır.
Trafik sigorta, araç hasar bilgileri ya da trafik poliçe bilgilerini hızlı şekilde E Devlet sistemi üzerinden ulaşılabilir.
Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın hasarını karşılamak için yaptırılan zorunlu mali bir sigortadır. Kasko ise kişinin kendi aracını yaptırmak için isteğe bağlı olarak yaptığı bir sigorta şeklidir.
Kişiler trafik sigortası boyunca hiç kaza yapmamışsa diğer sigorta başlarken bununla ilgili indirim yapılma durumunu ifade eder. Yeni dönem sigorta için trafik poliçesinde bu durum hasarsızlık indirimi olarak belirtilir.
Trafik sigortasının hızlı ve doğru şekilde yapılması için ruhsatta doğru bilgiler yazılması son derece önemlidir. Bu bilgiler ise şunlardır:
  • Ad Soyad
  • Doğum Tarihi
  • T.C Kimlik Numarası
  • Araç ruhsatı belge seri numarası
  • Araç plaka numarası
  • Araç sahibinin iletişim numarası
  • Kasko Sigortası

    Kasko sigortası, sigorta işlemi olan aracın herhangi bir kaza, hasar durumunda bunun giderilmesi ve aracın güvenli şekilde kullanılabilmesini sağlayan araç sigortası arasında bulunur.
    Kasko sigortası, araçların kaza, hasar, arıza durumlarında hiçbir ücret ödemeden bakımı ve onarımının yapılmasını sağlayan bir araç sigorta sistemidir.
    Araç arıza durumlarında yangın, sel, kaza durumlarında araçların ücretsiz şekilde servise götürülmesi, onarılmasını kapsar. Kasko sigortası poliçesi yapılırken bireylerin istekleri doğrultusunda maddeler eklendi ve ödemesi yapıldıysa bu maddeler kapsama dahil edilir.
    Kasko kapsamında olmayan bazı hususlar bulunur. Bunlar araca çarpma ya da kaza sonucu olmayan tamamen bakımsız ve onarımı yapılmayan araçları ifade eder. Aynı zamanda araç ruhsatında belirtilen araçta maksimum taşıma oranın çok üzerinde yolcu taşıyarak araca zarar verme durumlarını karşılamaz. Ehliyeti olmayan, 18 yaşından küçük olan kişilerin yaptığı kaza ve sürücülerin alkol aldıktan sonra karıştığı kazalar sonucu masraflarını kasko karşılamamaktadır.
    Kasko sigortası kaza durumunda kusurlu olunsa dâhil çarpma, devrilme, çarpışma durumlarında aracın hasarını karşılamakla yükümlüdür.
    Motor bakımı her aracın yaptırması gerekir. Bu bakımlar yağsızlık, susuzluk, donma, çürümeden kaynaklanıyor olabilir. Motor yandığında ve motor bakımları yapılmadığında arıza meydana geldiyse kasko karşılamayacaktır.

    Sağlık Sigortaları

    Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

    Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK ile anlaşmalı hastanelerde hiçbir ek ücret ödemeden her hastanede sağlık hizmetinden yararlanmasıdır. Bu sayede SGK’lı olan her kişi ücretsiz şekilde tedavi, muayene, doğum hakkından yararlanabilir.
    Sigorta şirketinden ücret ödeyerek alınan tamamlayıcı sağlık sigortası SGK çerçevesinde hizmet alınmasını sağlar. Bu sayede herhangi bir hastanede ek ödeme, ücret talep edilmez. Ayakta, yatarak tedavi edilebilir ve kadınlar doğum paketlerinden yararlanabilir.
    SGK, bağkur gibi sağlık güvencesi olan ya da olmayan herkes tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir. Aynı zamanda 81 ilde herkes rahatlıkla yaptırabilir. Çocuklar için de tamamlayıcı sağlık sigortası yapılmaktadır.
    Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişilerin önemli bir hastalığı var ise bunları karşılamaz. Yatarak tedavi fırsatından yararlanmak için 3 ayın geçmesi gerekir. Aynı zamanda bu üç aylık süre doğum paketi için de geçerlidir. Sigortadan önce yapılan muayeneler sigorta kapsamına girmez.
    Tamamlayıcı sağlık sigortası olan kişiler acil bir hastalık ya da kaza durumunda sigortadan faydalanabilir ve ek bir ücret ödemez.
    Tamamlayıcı sağlık sigortası 0-70 yaş arasında herkese yaptırılabilir. Bu yaş sınırı sigorta şirketlerine bağlı olarak değişmektedir.

    Yabancı Sağlık Sigortası

    Türk vatandaşı olmayan ancak burada oturma izni olan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanması için yaptırdığı bir sigortadır. Yabancı uyruklu kişiler belirlenen şartlar içerisinde ücretsiz şekilde muayene ve tedavi olabilir. Ancak süreli olarak yinelenmesi gerekir.
    Yabancı sağlık sigortası yatarak tedavi ve oturarak tedavilerin karşılanmasını sağlar. Türk vatandaşı olmayan kişiler muayene, ameliyat, ambulans, kemoterapi, diyaliz, hasta bakım gibi temel sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
    Yabancı sağlık sigortası sadece anlaşmalı olduğu özel hastanelerde geçerlidir. Aynı zamanda yabancı sağlık sigortası genel olarak devlet hastanesinde geçerlidir. Bu sigorta içeriğinde yabancı uyruklu kişi vefat ederse cenaze masrafı sigorta bünyesine dâhildir. Belirtilmesi gerekir ki yabancı sağlık sigortası sadece devlet hastanesi ve anlaşmalı özel hastanelerde geçerlidir.
    Yabancı uyruklu kişiler SGK bünyesindeki sağlık hizmetlerinden faydalanması için ülkemizde oturma izni olması gerekir. Böylece yabancı sağlık sigortası hizmetinden yararlanarak devlet hastanelerinde ücretsiz olarak muayene edilir ve tedavi uygulanır.
    Yabancı uyruklu kişiler sonradan Türk vatandaşı olduysa ya da oturma izni varsa devlet hastanesi acil servise giriş yaparsa ücret ödememektedir. Aynı zamanda yabancı sağlık sigortası olan kişiler tedavi, muayene esnasında ödeme yapmayacaktır. Sigortası olmayan yabancı uyruklu kişiler acilden ücretsiz muayene olur.
    Yabancı sağlık sigortası bir yıllık ve iki yıl olacak şekilde yapılır. Yabancı uyruklu kişilerin ne kadar oturma izni olduğuna bağlı olarak sigorta süresi satın alınabilir. Yabancı sağlık sigortası bir yıllık fiyatları 780 TL iki yıllık sigorta fiyatları 1900 TL’den başlamaktadır.

    Seyahat Sağlık Sigortası

    Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde güvenli, sağlıklı şekilde yolculuk edilmesi için seyahat sigortası yapılır. Bireylerin mal ve can güvenliği için seyahat sigortası yapılması önemli bir detaydır. Özellikle uzun süre yurt dışına seyahat edilmesi durumunda seyahat sağlık sigortası zorunludur.
    Seyahat sigortası uzun ya da kısa yolculuklarda güvenli sağlıklı şekilde seyahat edilmesini sağlar. Seyahat boyunca sağlık, kayıp eşya ve malların kaybolmaması için seyahat sigortası yapılır.
    Seyahat sigortası, yolculuk boyunca kişilerin hastalanması, eşyaların çalınması, önemli eşyaların kaybolması, yurt içi ve dışında acil durumlarda hastaneye gitme, ameliyat masraflarının karşılanmasını sağlar.
    Yurt dışı seyahat etmek isteyen ve vize zorunluluğu bulunan ülkeler aynı zamanda seyahat sigortası zorunluluğu şartı getirmiştir. Özellikle Schengen ve Amerika bölgeleri vize ve seyahat sigortası olması gerekir. Aksi halde yolcular ülkelere girme konusunda sorun yaşar ve kabul edilmezler. Aynı zamanda yurt içinde yolculuk yaparken seyahat sigortası yaptırılması önemlidir. Yurt içi seyahat sigortası yapılma zorunluluğu yoktur ancak can ve mal güvenliği için sigorta önerilmektedir.
    Sigorta şirketlerine yapılacak seyahat açıklanmalıdır. Böylece sigorta şirketi kişilerin seyahatine uygun olacak şekilde seyahat sağlık sigorta poliçe ve fiyatlandırmaları sunmaktadır. Seyahat sağlık sigortası genel şartları bakımından süre sınırı bulunur. Bu süre ise 92 günlük seyahat sigorta limiti olarak bilinir. Bu sürede yurt dışında bulunuyorsa ülkeden çıkıp tekrar girerek seyahat sigortası uzatılabilir ya da bir yıllık sürede tekrar gidip gelerek aktive edilebilir.
    Vize gerektiren Alman ve Amerika ülkeleri gibi ülkelere giriş yaparken seyahat sigortası yaptırılması zorunluluğu bulunur.

    Özel Sağlık Sigortası

    Aniden kaza ya da hastalık durumlarında sağlık masraflarının ödenmesi için özel sağlık sigortası yaptırılır. Ambulans, hasta bakımı, yoğun bakım, tetkik ve tahlillerin ücretsiz şekilde yapılmasını içerir.
    Yurtiçi ve yurtdışı olacak şekilde ani hastalık ve kaza durumlarında kişilerin sağlık gider masraflarının ödemesi için özel sağlık sigortası yapılır. Yararlanılan hizmetler arasında şunlar bulunur: Ambulans çağırma, hasta bakımı, yoğun bakımı, fizik tedavi, tahlil ve tetkik giderleri, tıbbi yardım ve danışma masrafları karşılanır.
    Özel sağlık sigortası hastalık halinde kişilere yaptırılabilir. Ancak kişilerin isteğine bağlı müdahaleler ve bunun sonucunda oluşabilecek komplikasyonlar özel sağlık sigortası tarafından karşılanmamaktadır.
    Yurtiçi ve yurtdışında geçerli olmak üzere belirli yaş aralığında olan kişiler hızlı şekilde özel sağlık sigortası yaptırabilir. Bu yaş sınırı ise 18-65 yaş aralığındaki bireyleri kapsamaktadır.
    Özel sağlık sigortası ilk prim ödendiği tarihten itibaren geçerli olmaya başlar. Prim ödemeleri düzenli şekilde ödendiği takdirde aktif olarak özel sağlık sigortası kapsamlarından yararlanılır. Sigorta poliçesinde belirtilen tarih sona erdiğinden yararlanılan hizmetler son bulmuş olur. Kişiler isteğe bağlı olarak tekrar özel sağlık sigortası hizmetinden yararlanabilir.
    Özel sağlık sigortası anlaşmalı olan hastaneler ve devlet hastanelerinde geçerlidir. Sigorta şirketi ile anlaşması olan hastaneler bulunur. Sigorta aktifleştirilmeden bu hastanelerin öğrenilmesi kişilerin tedavilerini istediği hastanede yaptırmasına olanak tanır.

    Konut Sigortaları

    Konut Sigortası

    Yaşanılan yerde, evlerde doğal afet, kaza ya da herhangi bir olumsuz durumda eve ya da eşyalara gelen zararları konut sigortası tarafından karşılanır. Depreme karşı ayrı olarak DASK yaptırılması gerekir. Sel, taşkın, baskın, fırtına sonucu evlere zarar geldiğinde konut sigortası zararları karşılar.
    Evde yaşanabilecek kazalarda eve ya da eşyaya gelen zararın karşılanmasını sağlaya konut sigortası yapılması önerilir. Konut sigortasını hem ev sahipleri hem de kiracılar yaptırabilir. Konut sigortası hem evi hem de eşyaları koruduğu için kişilerin maddi zarara uğramasını engeller.
    Evlere yapılan konut sigortası farklı poliçe ve kapsamlara göre fiyatlandırılır. En çok tercih edilen konut sigortası kapsamları şunlardır: Yangın, infilak, deprem, hırsızlık, kira kaybı, kargaşa sonucu eşya ve eve zarar gelmesi, cam kırılması, kaza, ikamet değişikliği sonucu oluşan masraflardır.
    Konut sigortası fiyatları mal ve ev değerlerine göre kategorize edilerek kişilere sunulur. Genel olarak konut fiyatı 200 bin lira değerinde olan evlerde konut sigortası taksiti 260-300 TL arasında değişebilmektedir. Alınan taksitlerin bir kısmı ev için bir kısmı ise eşya olmak üzere iki türe ayrılır.
    Konut sigortası, sigorta türleri arasında zorunlu olan kategoride yer almaz. Ancak kişiler ev alırken kredi çekmiş ise bazı bankalarda borç bitene kadar konut kredisi yatırılması zorunluluğu bulunur. Evin borcu bitmiş ise kişiler isteğe bağlı olarak konut sigortası yapabilir.
    Konut sigortası hem ev hem de eşyaların güvence altına alınmasını sağlar. DASK deprem vergisi olarak bilinir. Bu nedenle deprem, yerden kaynaklı sarsıntı ile evlere gelen zararları gidermesi için DASK yardımcı olur.

    Eşya Sigortası

    Herhangi bir olumsuz durum yaşanması sonucu evlerdeki eşyalara zarar vermesini önleyen sistem eşya sigortası olarak bilinir. Hırsızlık, doğal afet ya da kaza sonucu eşyaların çalınması, zarar görmesi durumunda eşya sigortası aracılığıyla mağduriyet giderilir.
    Yaşanan yerlerde kullanılan ve değerli olan eşyaların zararını karşılaması için eşya sigortası yapılır. Özellikle yadigâr olan ve değerli olan eşyalar bulunuyorsa evde mutlaka eşya sigortası yaptırılmalıdır. Risk altında bulunan mahalle ve evlerde bulunan yerlerde eşya sigortası yaptırılması önerilir.
    Eşya sigortası hırsızlık, halk ve topluluklar arasında çıkan kargaşa sonucu evlerin içinde eşyalara gelen zarar, cam kırılması, çilingir hizmeti, tesisat gibi giderler eşya sigortası süresi boyunca teminat altındadır.
    Konut eşya poliçesi bünyesinde hem evin kendisini hem de eşyaların korunmasını teminat altına alır. Olumsuz olaylara karşı evi güvence altına alan konut sigortasıdır. Eşyaların ve malzemelerin korunmasını, olumsuz durumlara karşı önlem almak için eşya sigortası yapılır.
    Eşya sigortasını hem ev sahipleri hem de kiracılar yaptırabilir. Eşyası süresi bir yıldır. Bu süre dolduğunda kişiler tekrar aktif şekilde ev eşya sigortası yaptırabilir. Eşyası sigortası yaptırılması için bireylerin kimlik numarası, ev adresi, ev metrekaresi, evin DASK numarası, evde bulunan eşyaların toplam bedeli, ev sahipleri için bina bedeli ile sigorta şirketlerine başvuru yapılması gerekir.
    Giriş katta bulunan ya da evde çok fazla cam, ayna bulunması oluşabilecek kazada hasar almasına neden olabilir. Ev eşya sigortası her türlü cam, ayna, duşakabin, cam mobilya ya da sehpalarda oluşan zararları giderir.

    Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

    Dask açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu olarak bilinir. Aynı zamanda Dask zorunlu deprem sigortasıdır. Devlet tarafından desteklenen bir sigorta türüdür.
    Yaşanılan alanları yani evleri olabilecek depreme karşı güvence alınması için zorunlu deprem sigortası yapılır. Bu sigortanın yapılması aynı zamanda deprem esnasında yangın, su baskını, yıkılma gibi durumlarda kişilerin ihtiyaç duyduğu yeni barınma alanları yaratılmasını sağlar.
    Dask ile deprem sonucu oluşabilecek zararlar ve eşyaların kaybedilmesi sonucu ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesini sağlar. Dask hem kiracı hem de ev sahibi yaptırabilir.
    Dask sigortası deprem, sel, taşkın, heyelan sonucu ev ve eşyalara gelen zararları karşılar. Böylece bireylerin konaklama, temel eşyaları güvence altına alarak kişilerin daha güvenli ve konforlu şekilde yaşaması sağlanır.
    Dask evin ilk alındığı dönemde yaptırılması zorunludur. Ancak ilerleyen dönemlerde deprem, dask sigorta zorunluluğu bulunmamaktadır. Tek sorun Dask olmadan evi satışa çıkarıp elektrik, su, gaz gibi ödemeler ve devirler söz konusu olamaz. Bu nedenle ev satılırken ve alırken Dask yapılması zorunluluğu vardır.
    Dask senede bir kere yapılır. Kişiler isterse dask sigortalarını yenileyerek ev ve eşyalarını güvence altına alır.

    Diğer Sigortalar

    İş Yeri Sigortası

    İş yeri sigortasının karşılamadığı riskler sigorta genel şartlarına göre tespit edilir. Bu riskler ek sözleşme yapılarak da poliçeye dâhil edilememektedir.
  • Kamu otoritesi kararıyla sigortalı değerler üzerine tasarruf konulmasından doğan zararlar
  • Askeri hareketler neticesinde ortaya çıkan zararlar
  • Yangın dışında sigortalı ürünlerin yanmasıyla ortaya çıkan zararlar
  • Nükleer sızıntı nedeniyle meydana gelen zararlar
  • 5584 sayılı Sigortacılık Kanunu’na göre iş yeri sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu sigortanın yaptırılmamasından dolayı herhangi bir cezai yaptırım mevcut değildir. Ancak iş yeri sigortası kapsamında teminat altında olan zararlar, sigorta yaptırılmadığı takdirde ağır bir mali yüke neden olabilir. Bu tür risklere karşı iş yeri sigortası yaptırmak hem iş yerini hem de çalışanları güvence altına alacaktır.
    İş yeri sigortasının fiyatını etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Fiyatı etkileyen en önemli unsur poliçenin kapsamıdır. İş yerinin faaliyet alanı ve bulunduğu bölge de poliçe fiyatını etkilemektedir. Örneğin terör bölgeleri riskli grupta yer aldığından buradaki bir iş yeri diğer bölgelere oranla benzer sigorta poliçesi için farklı primler ödeyebilir.

    Poliçede yer alan teminat tutarları da poliçenin fiyatını etkilemektedir. Daha yüksek teminat bedelleri ödeyeceğiniz tutarı artırırken daha düşük teminat bedelleri ödeyeceğiniz tutarı da düşürecektir. Ayrıca iş yerinin faaliyetinin barındırdığı riskler de poliçe fiyatını etkileyen unsurlardandır.

    Hayat Sigortası

    Hayat sigortası şartları Türkiye Sigorta Birliği’nin yayınladığı “Hayat Sigortaları Genel Şartları” ile detaylı biçimde açıklanmıştır. Bu şartların yerine gelmesi için:
  • Sigortalının, sigorta şirketine doğru bilgi vermesi, poliçe fiyatını etkileyecek bilgileri saklamaması veya kasıtlı olarak yanlış bilgi vermemesi
  • Sigorta için gerekli evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi
  • Hayat sigortası prim ödemelerinin zamanında ve eksiksiz olarak yapılması
  • Birikim özelliği bulunan hayat sigortası ile bireysel emeklilik arasındaki en temel fark vefat veya maluliyet durumlarında bireysel emekliliğin bir teminatı bulunmamasıdır.
  • Birikim özellikli hayat sigortasında herhangi bir yaş sınırı bulunmazken bireysel emeklilik sisteminde emekli olabilmeniz için 56 yaşını doldurma zorunluluğu bulunmaktadır.
  • Hayat sigortasında, sigortalı o ana kadar yaptığı birikimlerden borç alabilir ancak bireysel emeklilikte böyle bir hak söz konusu değildir.
  • Bireysel emeklilik primleri katılımcı tarafından kendi beklentilerine göre belirlenmekte ve getirisi uzun vadede olmaktadır. Ancak hayat sigortasında primler baştan belirlenir ve sigortalı sözleşme kapsamındaki durumlara karşı o anda koruma altına alınmış olur.
  • Hayat sigortası süresi bir yıldır ve her sene yenilenebilme özelliğine sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, birikim yapmak ve karşılaşılabilecek risklere karşı güvende olmak isteyen herkes hayat sigortasından faydalanabilir. Seçtiğiniz teminat türüne göre bazı ürünlerde sağlıklı olma veya yaş sınırları bulunabilir. Hayat sigortası genellikle 18-65 yaş arası kişiler için yapılmaktadır.